MAIL
BEHANDELINGENHUIDAANDOENINGEN
CONTACTTARIEVEN

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS met bijhorende huid- en haarklachten. De huidtherapeuten geven tips.

Acne en overbeharing bij PCOS: de oorzaak, symptomen & tips

Een onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen, soms haaruitval, acne en overbeharingsklachten zijn klachten waar veel vrouwen mee te maken hebben.

Het lijken soms alleenstaande problemen en meestal is dit ook het geval, maar soms zit er een verband tussen de verschillende problemen. 10% van de vrouwen krijgt te maken met PCOS. Terwijl over PCOS nog maar weinig algemeen bekend is!

Wat is PCOS?

Het Polycysteus Ovarium Syndroom betekent letterlijk meerdere vochtblaasjes in de eierstok. Je kunt niet stellen dat als je één van bovenstaande klachten hebt dat je dan PCOS hebt. Dit wordt altijd gediagnosticeerd door een huisarts en/of gynaecoloog, dermatoloog. Vaak komt het probleem tot uiting als men stopt met de anticonceptiepil, zwanger wil worden en op dat moment onregelmatig menstrueert.

Wat ziet de huidtherapeut bij vrouwen met PCOS?

PCOS kan zorgen voor acne, overbeharing een droge huid en jeuken en vaak is er sprake van overgewicht.

Acne en PCOS kan bij sommige vrouwen aan elkaar gelinkt zijn. De verstoorde balans in de hormoonhuishouding zorgt voor een vette huid. Door de overproductie aan insuline wordt de aanmaak van het mannelijke hormoon gestimuleerd. Het hoge testosteron gehalte zorgt voor een overmatige talgproductie die zorgt voor een onzuivere huid met mee-eters en puistjes. De poriën raken verstopt en er ontstaan ontstekingen. Bij PCOS zien we de acne vaak verschijnen op de kaaklijn, wangen, kin en in de nek. De huidtherapeut behandelt de acneklachten door middel van huidverzorgingsadvies, manueel uitreinigen van de puistjes, microdermabrasie, peelingen en lasertherapie.

Daarnaast zien we mannelijke overbeharing zowel in het gezicht als op het lichaam. We noemen het hirsutisme en behandelen de overbeharing met de Alexandrite laser of de Nd:YAG laser (geschikt voor de donkere huid) of een MIX techniek van beide lasers voor een nog beter langer termijn effect op bijvoorbeeld dunner wordend haar. Overbeharing bij PCOS is een groot probleem op emotioneel vlak. Haargroei op ongewenste plekken is een belemmering in het dagelijks leven. Ook kost het dagelijks weghalen van het haar een hoop tijd en energie. Gelukkig kan dit goed worden behandeld met laserontharing.

Acne en overbeharing bij PCOS: de oorzaak, symptomen & tips
Acne en overbeharing bij PCOS: de oorzaak & symptomen

Tips om acne bij PCOS te verminderen op een rij:

  • Vermijd geraffineerde suikers en zuivelproducten zoals melk.
  • Drink voldoende water
  • Beperk stress waar mogelijk
  • Houdt het lichaamsgewicht binnen de waarden van een gezond BMI en houdt het zo veel mogelijk stabiel.
  • Het gebruik van de anticonceptiepil in overleg met de huisarts kan acne verminderen. In ernstige gevallen van acne wordt wel eens behandeld met anti-androgenen door een huisarts, gynaecoloog en/of dermatoloog.
  • Gebruik de juiste huidverzorging. Vraag hiervoor advies bij een huidtherapeut. De werkstoffen moeten worden afgestemd op huidtype en huidbalans. Bij PCOS is de huid naast vettig ook droog.
  • Jeuk en een droge huid kan worden behandeld met de remederm lijn van Louis Widmer. Er zijn speciale bad & douche oliën, vette crèmes, zilver repair crèmes en oliën die de jeuk stillen.

Tips om overbeharing bij PCOS te verminderen op een rij:

  • Stop met harsen of epileren en kies voor lasertherapie. Laser is beter voor de huid. Het voorkomt ingegroeide haren, pigmentvlekjes en uiteindelijke littekentjes. Een laserbehandeling geeft daarnaast een beter langer termijn effect op het stabiliseren van de haargroei.
  • Het gebruik van een een anticonceptiepil in overleg met de huisarts kan overbeharing verminderen. In ernstige gevallen van overbeharing wordt weleens behandeld met anti-androgenen door een huisarts, gynaecoloog en/of dermatoloog.
  • Houdt het lichaamsgewicht stabiel.

Gratis consult?

Wil je meer informatie over onze behandelingen bij de gevolgen van PCOS. Vraag dan de huidtherapeuten naar acnebehandelingen en/of laserontharing in een gratis consult.

We houden het graag laagdrempelig.

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend.

Uw gratis Consult

Vraagt u hier aan

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Wij respecteren uw privacy
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.