MAIL
BEHANDELINGENHUIDAANDOENINGEN
CONTACTTARIEVEN

Dagenlang kramp, een kort lontje en een puist… de invloed van hormonen op acne.

De menstruatie en huidklachten

Een onrustige huid door een stijgend hormoonniveau vlak voor de menstruatie. Waar de één nergens last van heeft, heeft de ander dagenlang buikkrampen, een kort lontje en last van een onrustige huid. Acne en menstruatie; voor sommige pechvogels zijn deze twee onlosmakelijk verbonden :-(

Hoe werkt dit nou eigenlijk?

Een onrustige huid kan ontstaan door een stijgend hormoonniveau vlak voor de menstruatie. Het gevolg: een overuren draaiende talgproductie waardoor de poriën verstoppen. Een mooie voedingsbodem dus voor bacteriën die één puist of zelfs meerdere oproepen. We noemen het ook wel premenstruele acne. Het schommelende hormoonniveau, waarbij in de laatste veertien dagen het oestrogeenniveau laag is en het testosteron niveau juist hoog, zorgen voor de meestal tijdelijke disbalans. Je ziet dan een uitbraak van acne meestal rond de mond, kin of kaak. De testosteron en progesteron zorgen voor meer talg, verstopte poriën en puistjes. Soms lijken de poriën ook wat groter! Oestrogeen daarentegen kan zorgen voor een vochtarme tot droge huid.

Tot slot kan je huid gevoeliger raken voor meer roodheid en voor UV-straling. Belangrijk dus om je huid te beschermen met een zonnebrandcrème. Ben je bang voor een glimmend hoofd of juist een verergering van de acne? Tegenwoordig hebben we zeer goede zonnebrandcrèmes die geschikt zijn bij acne. Zachte emulsies die de huid niet verstoppen met een hoge beschermingsfactor en de BB creams die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid met acne en roodheid; denk aan Lycogel camouflage!

Acne en PCOS

Als de hormoonhuishouding ernstig is verstoord zoals bij het Polycysteus ovarium Syndroom dan houdt de acne langdurig aan. Overbeharing komt daarbij ook voor, zowel op het lichaam als in het gezicht. Vrouwen met PCOS komen vaak bij een dermatoloog en/of gynaecoloog terecht. Er is helaas geen standaardbehandeling. De huidtherapeut behandelt de acneklachten en overbeharingsklachten met peelingen en lasers. Soms helpen bepaalde diëten ook de klachten te verminderen.  

Zwangerschap en acne

De hormoonschommelingen tijdens een zwangerschap veroorzaken soms ook acne. Androgenen (onze mannelijke hormonen) zijn hiervoor verantwoordelijk. Regelmatig komt dit voor bij vrouwen die al gevoelig waren voor acne. Maar het kan je ook verrassen omdat het voor het eerst tot uiting komt tijdens de zwangerschap. Tijdens de eerste periode van je zwangerschap zijn de hormoonspiegels het hoogst en heb je kans dat de acne dan op zijn hevigst is. Echter is het allemaal geen keiharde wetenschap want er zijn ook genoeg voorbeelden van vrouwen die juist tijdens de zwangerschap een rustigere huid hebben en ook zien we voorbeelden van een toename van de acne na een zwangerschap of tijdens de borstvoeding.

Lees onze tips en oplossingen bij premenstrueel acne of acne tijdens de zwangerschap verderop in deze blog.

Menopauze en acne

De menopauze is vaak een ingrijpende verandering in het leven van een vrouw. Er is sprake van een totale omslag in de hormoonhuishouding en er ontstaat vaak een totale lichaamsverandering. De productie van steeds kleinere hoeveelheden oestrogeen en progesteron veroorzaken een reeks aan symptomen. Naast de bekende opvliegers en onregelmatige menstruaties kennen we ook huidproblemen tijdens de overgang. Een droge huid, uitslag, meer roodheid (rosacea) en soms zelfs acne. Huidcellen kunnen steeds minder goed hun vocht vasthouden en de huid heeft meer tijd nodig om te vernieuwen en te genezen. Collageen en elastine vezels (onze bouwstenen) nemen af en de huid wordt dunner en minder veerkrachtig waarbij droogte, huidirritatie, roodheid en onzuiverheden optreden.

Tips en oplossingen van onze huidtherapeuten bij premenstrueel acne, zwangerschap of de overgang

Bij sommige vrouwen helpt de anticonceptiepil tegen menstruele acne. Je kunt hierover je huisarts raadplegen. Ben je juist gestopt met de anticonceptiepil en wil je graag zwanger worden? Of ben je al zwanger? Raadpleeg dan de huidtherapeut welke producten en behandelingen je veilig kunt toepassen tijdens de zwangerschap. Let erop! Producten met salicylzuur moet je staken tijdens een zwangerschap.

De menstruatie en huidklachten. Heb jij last van premenstrueel acne of last van overbeharing? Vraag de huidtherapeuten van Laserkliniek Zwolle naar de behandelmogelijkheden in een gratis consult.
De menstruatie en huidklachten. Heb jij last van premenstrueel acne of last van overbeharing? Vraag de huidtherapeuten van Laserkliniek Zwolle naar de behandelmogelijkheden in een gratis consult.

Deze tips zijn nuttig bij alle typen acne:

  • Krab de huid niet open! Er zitten veel bacteriën onder de nagels. Daarnaast geeft het krabben pigmentvlekken en oppervlakkige of zelfs diepe littekens tot gevolg.
  • Kijk uit met reinigingsdoekjes voor je gezicht! De Nederlandse Vereniging van Dermatologie waarschuwde hier al eerder voor. De conserveringsmiddelen en bestanddelen zoals parfum en alcohol zorgen voor een toename van geïrriteerde huiden met roodheid tot zelfs eczeem aan toe. Daarnaast duwt het de make-up nog verder de huid in i.p.v. dat het intensief reinigt. Vraag de huidtherapeuten naar de juiste manier van huidreinigen voor thuis. Voor elk huidtype en huidprobleem wordt de huidverzorging op maat gemaakt. De huidscanner Observ kan hierbij helpen om een kijkje te nemen in de huid en wat er nodig is aan huidverzorging en reiniging.
  • Het verwijderen van de dode huidcellen en het uitreinigen van puistjes en onzuiverheden is belangrijk bij acne. Begin hier niet zelf aan! Als je scrubt of een peelingproduct gebruikt voor de nacht vraag dan de huidtherapeut hoe je dit het beste kan doen en hoe vaak. Reinig niet te vaak! De huid wordt hier droog en kwetsbaar van. Denk aan wat de invloed is van progesteron en oestrogeen op de huid. Enerzijds is de huid vettig door de toegenomen talgproductie maar anderszijds ook droger door een dalend oestrogeenniveau. Gebruik NOOIT een huidborstel! Deze stikt van de bacteriën die je zo verder kan verspreiden over de huid.
  • Er zijn naast huidverzorging voor thuis diverse acnetherapieën uitgevoerd door de huidtherapeut die de acne kunnen verminderen. Denk aan het manueel uitreinigen van de puistjes maar ook het toepassen van peelingen zoals microdermabrasie (zandstralen van de huid) en peeling lotions met glycolzuur, melkzuur of andere zuren. De laser vermindert de roodheid en pigmentvlekken en acnelittekens.
  • Zorg dat je in de zomer doorgaat met de anti-acne middelen die wij of je huisarts voorschrijven. Dit omdat je anders een terugval kunt krijgen na de zomer. Bescherm de huid daarbij wel met een SPF 30 of zelfs 50 om pigmentvlekken te voorkomen.
  • Wees kieskeurig met make-up! Foundation? Tja. Het liefste niet. Als je kiest om de huid te camoufleren dan adviseren we Lycogel http://www.lycogel.nl onze huidtherapeuten kunnen de kleur voor je bepalen en je bent direct beschermd met een SPF 30. Dit is de enige foundation die de huid niet afsluit en de poriën niet verstopt. Het allermooiste: het vermindert de acne! Daar is de lycogel speciaal voor ontwikkeld.

Heb jij last van premenstrueel acne of last van overbeharing?

Vraag de huidtherapeuten van Laserkliniek Zwolle naar de behandelmogelijkheden ineen gratis consult.

We houden het graag laagdrempelig.

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend.

Uw gratis Consult

Vraagt u hier aan

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Wij respecteren uw privacy
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.