Een onrustige huid door een stijgend hormoonniveau vlak voor de menstruatie. Waar de één nergens last van heeft, heeft de ander dagenlang buikkrampen, een kort lontje en last van een onrustige huid. Acne en menstruatie; voor sommige pechvogels zijn deze twee onlosmakelijk verbonden :-(
Een onrustige huid kan ontstaan door een stijgend hormoonniveau vlak voor de menstruatie. Het gevolg: een overuren draaiende talgproductie waardoor de poriën verstoppen. Een mooie voedingsbodem dus voor bacteriën die één puist of zelfs meerdere oproepen. We noemen het ook wel premenstruele acne. Het schommelende hormoonniveau, waarbij in de laatste veertien dagen het oestrogeenniveau laag is en het testosteron niveau juist hoog, zorgen voor de meestal tijdelijke disbalans. Je ziet dan een uitbraak van acne meestal rond de mond, kin of kaak. De testosteron en progesteron zorgen voor meer talg, verstopte poriën en puistjes. Soms lijken de poriën ook wat groter! Oestrogeen daarentegen kan zorgen voor een vochtarme tot droge huid.
Tot slot kan je huid gevoeliger raken voor meer roodheid en voor UV-straling. Belangrijk dus om je huid te beschermen met een zonnebrandcrème. Ben je bang voor een glimmend hoofd of juist een verergering van de acne? Tegenwoordig hebben we zeer goede zonnebrandcrèmes die geschikt zijn bij acne. Zachte emulsies die de huid niet verstoppen met een hoge beschermingsfactor en de BB creams die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid met acne en roodheid; denk aan Lycogel camouflage!
Als de hormoonhuishouding ernstig is verstoord zoals bij het Polycysteus ovarium Syndroom dan houdt de acne langdurig aan. Overbeharing komt daarbij ook voor, zowel op het lichaam als in het gezicht. Vrouwen met PCOS komen vaak bij een dermatoloog en/of gynaecoloog terecht. Er is helaas geen standaardbehandeling. De huidtherapeut behandelt de acneklachten en overbeharingsklachten met peelingen en lasers. Soms helpen bepaalde diëten ook de klachten te verminderen.
De hormoonschommelingen tijdens een zwangerschap veroorzaken soms ook acne. Androgenen (onze mannelijke hormonen) zijn hiervoor verantwoordelijk. Regelmatig komt dit voor bij vrouwen die al gevoelig waren voor acne. Maar het kan je ook verrassen omdat het voor het eerst tot uiting komt tijdens de zwangerschap. Tijdens de eerste periode van je zwangerschap zijn de hormoonspiegels het hoogst en heb je kans dat de acne dan op zijn hevigst is. Echter is het allemaal geen keiharde wetenschap want er zijn ook genoeg voorbeelden van vrouwen die juist tijdens de zwangerschap een rustigere huid hebben en ook zien we voorbeelden van een toename van de acne na een zwangerschap of tijdens de borstvoeding.
Lees onze tips en oplossingen bij premenstrueel acne of acne tijdens de zwangerschap verderop in deze blog.
De menopauze is vaak een ingrijpende verandering in het leven van een vrouw. Er is sprake van een totale omslag in de hormoonhuishouding en er ontstaat vaak een totale lichaamsverandering. De productie van steeds kleinere hoeveelheden oestrogeen en progesteron veroorzaken een reeks aan symptomen. Naast de bekende opvliegers en onregelmatige menstruaties kennen we ook huidproblemen tijdens de overgang. Een droge huid, uitslag, meer roodheid (rosacea) en soms zelfs acne. Huidcellen kunnen steeds minder goed hun vocht vasthouden en de huid heeft meer tijd nodig om te vernieuwen en te genezen. Collageen en elastine vezels (onze bouwstenen) nemen af en de huid wordt dunner en minder veerkrachtig waarbij droogte, huidirritatie, roodheid en onzuiverheden optreden.
Bij sommige vrouwen helpt de anticonceptiepil tegen menstruele acne. Je kunt hierover je huisarts raadplegen. Ben je juist gestopt met de anticonceptiepil en wil je graag zwanger worden? Of ben je al zwanger? Raadpleeg dan de huidtherapeut welke producten en behandelingen je veilig kunt toepassen tijdens de zwangerschap. Let erop! Producten met salicylzuur moet je staken tijdens een zwangerschap.
Vraag de huidtherapeuten van Laserkliniek Zwolle naar de behandelmogelijkheden ineen gratis consult.