MAIL
BEHANDELINGENHUIDAANDOENINGEN
CONTACTTARIEVEN

Wat o.a. tranexamine zuur voor je huid kan doen

Help! Donkere vlekken in mijn gezicht!

Er zijn veel verschillende vormen van grillige pigmentvlekken die in of na de zomer ontstaan. Helaas bestaat er niet één specifiek middel of techniek die pigmentvlekken kan oplossen. Tranexaminezuur kan helpen grillige pigmentvlekken te verminderen. Er zijn ook andere middelen en methoden die helpen om een egalere huid te verkrijgen.

Voorkom pigmentvlekken deze zomer! 

De overmatige productie van melanine, het pigment wat onze huid en haar kleur geeft, zorgt voor pigmentvlekken. Helaas zorgt een teveel aan zon voor pigmentvlekken. Hormonen en ontstekingsprocessen aan de huid dragen ook bij aan het ontstaan van pigmentvlekken.

Wat zijn de belangrijkste veroorzakers van pigmentvlekken?

  • Zonexposure: het veelvuldig blootstellen aan zonnestralen zorgt voor een schade aan de huid. Normaal zorgt je pigment dat je beschermd bent tegen UV stralen. Echter een teveel aan zon zorgt voor pigmentvlekken. Voorbeelden van pigmentvlekken die hierdoor ontstaan zijn lentigo senile (ouderdomsvlekken), actinische keratosen of grillige pigmentvlekken zoals melasma.
  • Hormonen: een anticonceptiepil, spiraal, medicijnen of een reactie op cosmetica kunnen zorgen voor melasma. Dit noemen we in de volksmond het zwangerschapsmasker omdat deze soort hyperpigmentatie vaker ontstaat tijdens of na de zwangerschap.
  • Een ontstekingsreactie van de huid: onzuiverheden of kleine verwondingen van de huid zorgen voor pigmentvlekken. We noemen dit post-inflammatoire hyperpigmentatie. Voorbeelden waarbij je dit ziet zijn bij acne, acne op latere leeftijd en bij acnelittekens. Het ontstaat o.a. door het krabben aan de huid en/of de invloed van zon op acne.

Welke behandelingen kun je thuis doen om pigmentvlekken te verminderen of te voorkomen?

  • Melan Tran3X complex voor thuis gebruik zorgt voor een vermindering van pigmentvlekken en is daarnaast geschikt voor een huid met diverse huidoneffenheden zoals; sproeten, schilferende plekjes (actinische keratosen), lentigo's (ouderdomsvlekjes) en/of andere zonnevlekken. Tranexaminezuur is de kracht achter het depigmentatie effect op de huid. Het werkt in op het vasculaire en inflammatoire component dat zich karakteristiek uitdrukt bij verschillende soorten pigmentvlekken. Het vermindert de ontstekingsreactie van de huid. Het kan naast dat het pigmentvlekken vermindert ook de hyperpigmentatie die ontstaat na intensieve behandelingen verhelpen.

Het complex voor thuis bestaat uit het gebruik van intensieve depigmentatiedruppels. Het vermindert de pigmentstof melanine in de huid en zorgt voor een ultralicht huidaspect. Daarnaast een depigmenterende gel cream die preventief werkt tegen het terugkeren van hyperpigmentatie. Het complex werkt op zichzelf al om de huid lichter van textuur te maken maar kan ook dienen als nabehandeling van een peeling of fractional laser behandeling toegepast door de huidtherapeut.

Wat voor  ingrediënten zitten er in dit complex?

5% enzymen complex met amandelzuur, salicylzuur en melkzuur, 1,5% hydroxyacid en 2% tyr control complex dat is een complex dat bestaat uit: kojic acid met een biotechnologisch plankton extract met peptiden (geven de bouwstenen van je huid een oppepper) die tyrosinase remmen (door dit enzym uit te schakelen verminder je pigmentvlekken).

  • Het gebruik van Cosmelan werkt in op de melanogenese. Wat is dan melanogenese? Door speciale cellen, de melanocyten, wordt onder invloed van zonlicht pigment (melanine) aangemaakt om de cellen te wapenen tegen UV-schade. Dit proces heet de melanogenese. De cosmelan methode is gericht op de correctie en regulatie van een huid met pigmentvlekken. Het is een veelbelovende behandeling bij het verminderen van melasma (het zogenoemde zwangerschapsmasker). Beetje verwarrende term gezien deze vorm van pigmentvlekken lang niet altijd door een zwangerschap ontstaat. Vaker door hormonen in combinatie met zonlicht. De methode van behandelen bevat 4 fases van behandelen, het meeste doe je thuis! 

Fase 1 is gericht op intensieve depigmentatie. Dit doet de huidtherapeut in de kliniek door middel van een cosmelan 1 masker. Het masker wordt aangebracht en hiermee ga je naar huis. Het masker wordt na 8 tot 12 uren verwijderd van de huid; de specifieke duur is afhankelijk van je huidtype.

Daarna start fase 2 de continue depigmentatie fase. De huid wordt dan gedurende paar maanden gedepigmenteerd met een cosmelan 2 creme en een melan recovery crème om de huid ook te herstellen. Het pigment wordt in deze fase als het ware omhoog geduwd naar de oppervlakte en dit geeft schilfering en intensieve roodheid. De huid wordt in deze fase en de loop van fase 3 de pigmentatie regulatie fase steeds egaler. Pigmentvlekken verdwijnen en in de laatste fase 4 is er controle over het pigment.

  • Om de huid te beschermen kun je thuis een pigmentcontrol 130+ gebruiken. Deze beschermt de huid tegen UVA/ UVB/ HEV (zichtbare licht) en IR (infra-rode) licht. Het is een SPF 50 geschikt voor alle huidtypes en is verplicht te gebruiken tijdens het gebruik van een Tran3x behandeling of een cosmelan traject. Dit is om de huid te beschermen tegen de schadelijke UV stralen.
Cosmelan masker en crème bij Laserkliniek Zwolle
Cosmelan masker en crème bij Laserkliniek Zwolle

Welke behandelingen kan een huidtherapeut toepassen om pigmentvlekken te verminderen?

  1. Chemische peelingen: een chemische peeling zorgt ervoor dat huid zichzelf vernieuwt, waardoor fijne lijntjes, acnelittekens en pigmentvlekken verminderen. Daarnaast zorgt de peeling ervoor dat de huidstructuur fijner wordt. Daarnaast bevordert het de opname van andere werkstoffen waardoor de producten voor thuis weer beter worden opgenomen door de huid. Het resultaat een egalere en frissere huid!
  2. Alexandrite laser: deze pigmentlaser absorbeert de kleurstof melanine. Onze huidtherapeuten stippen lokaal de pigmentvlekjes aan waardoor er een korstje ontstaat wat vanzelf weer geneest. Hierdoor kun je zonder littekens pigmentvlekken verminderen.
  3. Fractional laser: de gefractioneerde ablatieve laser vervangt beschadigde huidcellen voor nieuwe huidcellen. Dit gebeurt door vele kleine microstraaltjes warmte die de huid gedeeltelijk verbranden zodat er een gecontroleerde afschilfering en vernieuwing van de huid plaatsvindt. Hierdoor egaliseer je pigmentvlekken aan de oppervlakte.
  4. Gecombineerde behandelingen met huidverzorging voor thuis. Denk hierbij aan het hierboven beschreven Tran3x complex of cosmelan pakket.

Wat je kun je verder nog zelf doen om pigmentvlekken te verminderen of te voorkomen?

Draag een zonnebril, een hoed en smeer je in met een SPF 30 of 50. Onze huidtherapeuten helpen graag verder om mee te denken in het juiste product passend bij de huid. Er is een breed assortiment aan huidverzorgingsproducten die beschermen tegen de zon. Ook zijn er BB creams die de huid egaliseren en tegelijk beschermen tegen het UV licht. Het zijn foundations die de huid laten ademen.

Ben je nieuwsgierig naar wat onze huidtherapeuten kunnen doen voor jouw pigmentvlekken?

Kom gerust langs voor een gratis consult met een huidscan. Door de Woodlamp in het Observ huidanalyse systeem kunnen we in de huid kijken hoe de pigmentvlekken in de huid liggen en ook hoeveel pigmentvlekken er aanwezig zijn. Hierdoor kunnen we een behandelplan op maat geven.

Voor en na een behandeling bij melasma door Laserkliniek Zwolle
Voor en na een behandeling bij melasma door Laserkliniek Zwolle

We houden het graag laagdrempelig.

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend.

Uw gratis Consult

Vraagt u hier aan

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Wij respecteren uw privacy
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.