MAIL
BEHANDELINGENHUIDAANDOENINGEN
CONTACTTARIEVEN

Michelle Janssen, huidtherapeut bij Laserkliniek Zwolle over acne… een aandoening die voorkomt bij alle leeftijden!

Help ik heb acne! En nu?

Wist je dat ongeveer 85% van de wereldbevolking ooit te maken heeft met acne? Dat vind ik behoorlijk veel! We denken altijd dat het iets is wat alleen bij de puberleeftijd hoort.

Ook al heb je nog nooit last gehad van puistjes en pukkeltjes kan het maar zo zijn dat je na je 24e in de spiegel kijkt en  toch wordt verrast met een onregelmatige huid. Gelukkig is de acne tarda (de acne die pas ontstaat op latere leeftijd) meestal niet over je gehele gezicht zichtbaar. Desalniettemin erg vervelend!

Help ik heb acne! Wat nu? Michelle Janssen, huidtherapeut bij Laserkliniek Zwolle over acne… een aandoening die voorkomt bij alle leeftijden!
Help ik heb acne! Wat nu?

Hoe ontstaat acne op latere leeftijd? De feiten op een rij:

 1. De oorzaak is niet geheel duidelijk.
 2. Vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven of met de pil stoppen hebben te maken met hormoonschommelingen. Soms heeft dat in meer of mindere mate invloed op de talgklierproductie. Bij verstoringen in de hormoonhuishouding kun je ook denken aan PCOS  (PolyCysteusOvariumSyndroom), meestal zie je dan een combinatie met toegenomen lichaamsbeharing. Ook kan de Mirena spiraal in sommige gevallen zorgen voor het ontstaan van acneklachten.
 3. Acne kan ook bij mannen voorkomen!
 4. Erfelijkheid kan een rol spelen: in onderzoeken staat beschreven dat deze late-onset acne vaker in families voorkomt.
 5. Hoewel stress nog nauwelijks in onderzoeken werd beschreven, blijkt dat wetenschappers steeds meer te weten komen over stress in relatie tot acne. In consulten hoor ik vaak dat men in perioden van stress een toename ziet van de acne klachten. Ook kan stress in stand gehouden worden doordat mensen door hun verstoorde uiterlijk in een vicieuze (stress) cirkel blijven hangen.
 6. Voeding kan een rol spelen. Zuivel en producten met een hoge glycemische index zoals snelle suikers en koolhydraten kunnen de acne op een nadelige manier beïnvloeden. Dit is voor iedere persoon anders. Je kunt ook gewoon gevoeliger reageren op een bepaald voedingsmiddel. Momenteel wordt er verder onderzoek gedaan naar de rol van voeding. Samen met dermatologen, voedingsonderzoekers en huidtherapeuten zijn we daar nu mee bezig.
 7. Het gebruik van cosmetica producten om de acne te verbergen kan de huidporiën verstoppen. Ik geef hier in de kliniek tips over. Kijk bijvoorbeeld eens naar mijn video waarin ik tips geef over de juiste huidverzorging bij acne.
 8. Laten we niet vergeten dat mensen vaak lijden onder de zichtbare acneklachten. Meer dan eens wordt het als een sociale belemmering in het dagelijks leven ervaren. Want ga jij graag zonder make-up de deur uit als er weer een ontsteking komt opzetten?
 9. Een acne huid op latere leeftijd heeft ook een wat andere huidverzorging nodig dan in de puberteit. Over het algemeen gebruiken we dan liever wat mildere huidproducten om de acne te bestrijden en ook letten we meer op het tegengaan van hyperpigmentatie. Een adequate zonbescherming is dan altijd gewenst!
 10. Acne heeft veel verschillende uitingsvormen. Ontstekingsziekten van de huid geven vaak storende roodheidsklachten en irriterende puisten. Denk bijvoorbeeld aan de huidaandoening rosacea.
 11. Soms lijdt acne tot acnelittekens.

De weg al gevonden naar de huidtherapeut? 

Blijf niet rondlopen met acne! Zou mijn oproep zijn… bij acne op latere leeftijd kan de huidtherapeut je helpen. Natuurlijk moet je dan wel de weg naar de huidtherapeut hebben gevonden. Hoe kom je daar terecht? Er zijn steeds meer mensen die op eigen initiatief gaan zoeken. Ik zie ook mensen via de huisarts of via de schoonheidsspecialiste. Jammer genoeg hoor ik nog altijd in mijn consulten en vooral bij de tussentijdse evaluatie van de behandelingen, “had ik deze stap maar eerder gezet”!

Stroomlijning van de acnezorg kan nog optimaler in mijn beleving! 

Ik ben voorzitter van de Acne Expertgroep van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. Ik hou daar samen met collega’s en onderzoekers alle nieuwe ontwikkelingen bij op het gebied van de acnezorg. Mijn doel is nog betere acnezorg! Ik denk namelijk dat de stroomlijning van de zorg nog optimaler kan. Verwijzingen over en weer op de juiste momenten om ervoor te zorgen dat de wens en het gevoel van de mens voorop staat.  Hierdoor wordt men sneller geholpen waardoor er niet onnodig lang wordt gewacht met het behandelen van de acne huid.  Er is namelijk een onderzoek wat laat zien dat mensen plm 2,5 jaar wachten voordat ze met klachten bij de huisarts komen. Waar zou dat aan liggen? Speelt een stukje schaamte mee? Of is men zelf eerst veel aan het experimenteren met thuis middeltjes? Of is de weg naar de huidtherapeut niet goed vindbaar? Allemaal vragen die ik graag beantwoord zie in de toekomst!

Hulp van huidtherapeut nodig? Ze delen graag hun expertise op het gebied van acne klachten!  

Stel gerust je vragen in een gratis en vrijblijvend consult. Er is niet alleen oog voor de klacht maar ook voor een persoonlijke situatie!

‍Michelle Janssen huidtherapeute bij Laserkliniek Zwolle en voorzitter van de Acne Expertgroep van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten

We houden het graag laagdrempelig.

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend.

Uw gratis Consult

Vraagt u hier aan

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Wij respecteren uw privacy
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.