MAIL
BEHANDELINGENHUIDAANDOENINGEN
CONTACTTARIEVEN

Laserontharing biedt ideale mogelijkheden!

Laserkliniek Zwolle actief in de sportieve wereld van wielrenners.

Ontstekingen op je zitvlak is een veelvoorkomende blessure die bijna iedere renster, prof of amateur, ooit wel eens heeft gehad. Zoals een ontsteking van, bijvoorbeeld, ingegroeide haarzakjes na het scheren. Het vervelende van deze blessure is dat je er goed lang last van kunt hebben als je het niet goed of op tijd laat behandelen.

Als je er maar mee doorfietst kun je uiteindelijk soms tot wel zes weken langs de kant staan.

Een zitvlakontsteking is eigenlijk helemaal niet nodig. Er is een methode waarbij je haartjes niet meer terugkomen en je dus niet meer hoeft te scheren of epileren. Je kunt je laten laseren. Jezelf laten laseren. Het klinkt een beetje als science fiction als je het zo zegt, maar laseren is de toekomst! Laserontharing geeft maar liefst 80 tot 90% reductie van de beharing op dat lichaamsdeel.

In principe is elke haargroei die door jou als onprettig of ongewenst wordt ervaren te kwalificeren als ‘ongewenste haargroei’. Dit kan ook een natuurlijke beharing op bijvoorbeeld benen, in de oksels, de schaamstreek of het zitvlak betreffen. Vaak is dit simpel op te lossen door het haar weg te scheren, epileren of de huid te harsen. Dit gaat echter niet altijd zonder problemen. Een geÏrriteerde huid na het scheren of epileren zal voor velen dan ook een herkenbaar probleem zijn. Ook ingegroeide haartjes kunnen vervelende huidirritaties veroorzaken, met name op het zitvlak.Veelvuldige manipulatie van de huid in kwetsbare gebieden zoals de bilstreek en liezen geeft vaak irritaties, ontstekingen en beschadigingen. En laat dat nu net een gebied zijn wat bij fietsen veel kwetsbaarder is. Door de houding op de fiets krijgt dit gebied weinig lucht en door het fietsen blijft het zweten. Met toepassing van laserontharing zullen de haren op lange termijn wegblijven en zijn de dagelijkse scheerbeslommeringen verleden tijd. De huid wordt gezonder en gladder en voelt zijdezacht aan. Dat willen we toch allemaal?

Anna van der Breggen heeft ook sinds kort delaser ontharing ontdekt. “Doordat we veel wedstrijden rijden, krijgen we ook veel massages. Omdat ik nogal snel groeiend haar heb, moest ik dus bijna iedere dag scheren. Ik kreeg daardoor ook veel last van ontstekingen, op zowel onderbenen als zitvlak. Als wielrenster kan ik je vertellen dat dat niet handig is. Iemand stelde me eens voor om laserontharing te gaan doen. Ik heb me ingelezen over wat het doet en wat de voordelen zijn. Geen ontstekingen en het kunnen uitoefenen van mijn sport, waren voor mij de belangrijkste redenen om me te laten behandelen. Geen cosmetische redenen dus. En wat ik ben ik nu blij dat ik de stap heb gemaakt, zeg! De laserbehandelingen hebben effect, het bespaart me een hoop tijd tijdens etappekoersen en heb ook geen ontstekingen meer op mijn onderbenen van het even snel scheren.”

Specialistisch beroep

Anna laat zich behandelen bij de Laserkliniek Zwolle, bij huidtherapeuten Anouk te Molder en Michelle Janssen. “Wij zijn niet uniek met dit product of techniek, maar we zijn wel een van de weinigen in Nederland die ons gespecialiseerd hebben in laserontharing bij complexere huid- en overbeharingsproblemen”, zegt Michelle. “Er zijn genoeg schoonheidssalons die ook laseronthaarbehandelingen aanbieden, maar ik zou daar wel erg mee oppassen. Het is een zeer specialistisch vakgebied, iets wat je er niet even bij doet.” Een opleiding tot huidtherapeut is een HBO-opleiding en duurt vier jaar.“Wij en andere huidtherapeuten zijn aangesloten bij onze beroepsvereniging; de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH). Dit wordt vaak als eis gesteld door de zorgverzekeraars. Elke goede professional in ons vak is hierbij aangesloten.Vraag hier ook naar als je naar een kliniek gaat. Mocht je de stap willen zetten bel onze kliniek gerust voor een eerste advies. We helpen je graag in deze zoektocht.”

“We zien veel sportieve vrouwen die zich tot onze kliniek wenden met huid- en overbeharingsklachten”, aldus Anouk. Veel geziene klachten in de kliniek zijn huidproblemen zoals acne of pigmentvlekken en klachten van ontstekingen of huidirritaties die hinder kunnen geven bij het sporten.“Een bekende klacht onder de wielrenners is het zitvlak dat gei¨rriteerd kan raken door de ingroei van haartjes of door het scheren en/of epileren van de huid. Ook zien wij ruiters die hier last van hebben”, vult Michelle aan. Hun kliniek wordt bezocht door zowel mannen als vrouwen.“Met name sportief fietsende vrouwen ondervinden veel profijt van de behandelingen. Veel van de vrouwen die we hier zien, zijn door andere wielrensters, die bij ons onder behandeling hebben gestaan, doorgestuurd. We zouden wel veel meer mannelijke wielrenners willen zien. Ook zij zouden enorm veel profijt hebben na behandelingen bij ons.” Onder andere door hun specialisatie op het gebied van de donkere huid en lasertherapie weten zelfs mensen uit het buitenland de kliniek inmiddels te vinden.

 

Overbeharing

Naast natuurlijke haargroei die als ongewenst wordt ervaren, bestaat er ook zoiets als overbeharing. Er bestaan verschillende soorten overbeharing, grofweg zijn ze onder te verdelen in twee soorten.

 

Hypertrichose

Hierbij is er sprake van een overmatige haargroei, op plekken waar er van nature ook al enige haargroei aanwezig is. De extra haargroei kan op allerlei plekken ontstaan, zo kunnen er bijvoorbeeld meer haartjes verschijnen op het gezicht of op het lichaam. Daarnaast kan het zo zijn dat de haren langer worden, of in aantal toenemen. Dit komt voor bij zowel mannen als vrouwen en kan al in de puberteit optreden.

 

Hirsutisme

Dit is een vorm van overbeharing bij vrouwen met een typisch mannelijk patroon. Er groeien donkere en/of lichte, stugge haren in het gezicht op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen haargroei ontwikkelen. De toename in haargroei verschijnt in deze gevallen op plekken waar bij vrouwen vooral donshaar groeit: op de bovenlip, kin, hals, wangen, rond de tepelhof, borst, rug, buik, billen en/of in de liezen. Ook op de armen en benen kan de haargroei toegenomen zijn, dit is dan nog sterker toegenomen dan bij hypertrichose. Hirsutisme wordt altijd veroorzaakt door een hormonale disbalans.

 

Hoe werkt laseren

“Bij een intake gesprek leggen we altijd uit wat de mogelijkheden zijn, wat we gaan doen en hoe.” Tijdens een laserbehandeling wordt er met een laser kortdurend een hoog geconcentreerde lichtbundel op de huid gericht. Het pigment van de haren absorbeert dit laserlicht en zet het om in warmte. Deze warmte zorgt er vervolgens voor dat het haarzakje vernietigd wordt, zodat er geen nieuwe haren meer uit kunnen groeien. Blond, wit of rood haar kan daarom niet met lasertherapie worden behandeld, omdat er te weinig pigment in zit.“

Laseren betekent niet dat je na één behandeling direct van al je haren af bent. Een haar groeit in verschillende fases en is niet op elk moment even gevoelig voor het laserlicht. In de groeifase is de reactie op het laserlicht optimaal, dan zit er namelijk het meeste pigment in het haarzakje en wordt het haarzakje dus het warmst, wat de kans op kapot gaan van het haarzakje verhoogt. Om alle haren te laten verdwijnen is het dus nodig om meerdere malen een laserbehandeling te ondergaan. Gemiddeld heb je vijf tot tien behandelingen nodig om van je ongewenste beharing af te zijn. Een behandeling kan eens per zes tot acht weken plaatsvinden. Het specifieke aantal behandelingen is afhankelijk van het haartype en de plek op het lichaam. Als het haar donkerder en dikker is, heeft laseren doorgaans sneller effect.

Dat er meer behandelingen nodig zijn, ligt dus aan de haargroeifasen. Iets meer uitleg daarover. Een haar groeit altijd in cycli. Een cyclus duurt gemiddeld vier tot acht weken. Haren in het gezicht, bijvoorbeeld de wenkbrauwen, groeien sneller dan het haar op je lichaam en benen. Dit bepaalt dus hoeveel tijd er tussen twee behandelingen zit.

 In een cyclus zitten drie verschillende groeifasen, namelijk: de actieve haargroeifase, de rustfase en de uitstootfase. Alleen in de actieve groeifase kan het haar definitief worden vernietigd door het laserlicht, want hierdoor wordt de voedingsbodem vernietigd en sterft het haarzakje af.“Je mag tussen de behandelingen door altijd zelf nog scheren. Maar je mag niet meer epileren of harsen, omdat dit de haargroeicycli in de war stuurt.” Na een behandeling kan de huid tijdelijk wat roder en warmer aanvoelen. Heel soms ontstaan er wat kleine oppervlakkige puistjes. Bij ondeskundige toepassing van laserapparatuur kunnen er brandwondjes en/of pigmentverschuivingen ontstaan.

“Ik ben nu bijna klaar met al mijn behandelingen.” Anna van der Breggen zit voor de een-na-laatste keer in de stoel bij Michelle’“Ik laat ook mijn onderbenen laseren zodat ik daar eveneens van dat scheren af ben. Het is niet zo dat het een soort verslaving is en dat je steeds meer wilt, maar ik zie gewoon de medische voordelen van deze behandelingen. En dat je niet meer hoeft te scheren is alleen maar mooi meegenomen.”

“Er zullen nog wel onderhoudsbehandelingen nodig zijn, gemiddeld zo’n 2 keer per jaar. Maar scheren zal daardoor tussentijds nagenoeg niet meer hoeven.” voegt Michelle hieraan toe.“

 

Overige behandelingen

Bij de kliniek kun je ook terecht om acne of andere huidirritaties te laten behandelen, dit gebeurt dan via speciale peelings, waarmee de dode huidcellen verwijderd worden. Littekens kunnen op een vergelijkbare manier worden aangepakt met een fractional laser. De huid wordt voor een deel ontveld door de laser, wat ervoor zorgt dat de doorbloeding en de aanmaak van nieuwe cellen gestimuleerd wordt. Als resultaat zal de huid egaliseren en er weer mooier uitzien. Een groot voordeel van deze laserbehandelingen is het feit dat de hersteltijd van de behandeling gering is en je dus snel weer aan het werk kunt of je sport kunt uitoefenen. Anouk en Michelle zien dat de behandelingen een positieve invloed hebben op het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van de cliënten.

 

Verzekering

“Sinds 2011 hebben mensen directe toegang tot een huidtherapeut; dit houdt in dat er geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig is, tenzij de zorgverzekeraar daar om vraagt. Wanneer mensen zich zonder verwijzing tot een huidtherapeut wenden, zal het intakegesprek worden uitgebreid met een screening waarin de huid onderzocht wordt. Indien nodig, zal er naar de huisarts of een medisch specialist verwezen worden. Wij merken dat de mensen die bij ons komen met een hulpvraag het professioneel vinden dat er goed wordt gekeken naar de medische achtergrond, voordat er een apparaat op de huid wordt geplaatst.”

 

De meeste behandelingen die plaatsvinden in de laserkliniek worden vergoed door de zorgverzekeraar. Of je hiervoor in aanmerking komt hangt natuurlijk wel af van de hulpvraag en van je individuele aanvullende polis. Elke zorgverzekeraar kan je precies vertellen of er recht is op een vergoeding en zo ja, welke kosten er in de polis gedekt zijn. In de regel worden overbeharing in het gezicht bij een vrouw en behandeling van acne vergoed, net als camouflage van een aandoening die een beperking geeft in het dagelijks leven. In de kliniek is een overzicht aanwezig waarin alle mogelijke vergoedingen zijn uitgezocht.

 

Laserontharing geeft dus flinke voordelen. Uiteindelijk hoef je je op de gelaserde lichaamsdelen nog maar nauwelijks te scheren en tussen de behandelingen door hoef je misschien alleen nog een klein beetje bij te werken. Daardoor houd je tijd over die je aan andere dingen van je wedstrijdvoorbereiding kunt besteden! Uiteindelijk wordt de huid zachter en gladder. En irritaties, rode scheerbultjes, witte puistjes, diepere ontstekingen zijn verleden tijd!

 

Maak een afspraak voor een gratis consult.

 

Bekijk de website van Feninin magazine

We houden het graag laagdrempelig.

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend.

Uw gratis Consult

Vraagt u hier aan

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Wij respecteren uw privacy
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.