MAIL
BEHANDELINGENHUIDAANDOENINGEN
CONTACTTARIEVEN

Huidtherapeuten die trots zijn

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op werkbezoek bij Laserkliniek Zwolle

Wat is huidtherapie? En nog specifieker, wat doet een huidtherapeut nu eigenlijk precies? Magritte Zwart en Caspar Lombaers ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben het antwoord op die vragen gekregen.

Op uitnodiging van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) brachten zij woensdag 28 maart een bedrijfsbezoek aan Laserkliniek Zwolle.

“Het was een bezoek met een missie,” vertelt Sabine Uitslag, voorzitter van de NVH. “Het beeld dat Caspar en Magritte hebben van het vak huidtherapie is ontzettend belangrijk. Zij adviseren immers minister Bruins als er zaken rondom de paramedische zorg verschijnen en worden besproken met de Tweede Kamer. Het is dus essentieel dat zij weten welke wezenlijke bijdrage de huidtherapeut als paramedicus kan leveren in het leven van een patiënt en op welke wijze de huidtherapeut kan bijdrage aan waardevolle zorg die op de juiste plaats wordt geleverd.”

Tweede Kamer

De wens van het ministerie is te komen tot een stevige basis eerstelijnszorg (zorg direct toegankelijk voor de patiënt en waar geen verwijzing voor nodig is).  Deze maakt het mogelijk dat de patiënt niet onnodig naar duurdere zorg wordt verwezen. “De rol van een paramedicus, zoals een huidtherapeut, hierin is cruciaal,” gaat Sabine Uitslag verder. “Dan is het goed te weten wat men van de huidtherapeut kan verwachten. Dit kan vervolgens worden meegenomen richting de leden van de Tweede Kamer.”

Daarnaast speelt er op dit moment het voorstel voor wetswijziging met betrekking tot het uitvoeren van laser- en IPL-behandelingen. De hoop van de NVH is dat de daadwerkelijke wetswijziging van de wet BIG nog dit jaar door de Tweede Kamer komt.

“Er zijn op dit moment geen regels rondom het hanteren van de zeer risicovolle handelingen met laser en IPL,” licht Sabine Uitslag toe. “Iedereen mag dergelijke behandelingen uitvoeren, ongeacht opleiding of kennis van het vak. In de praktijk blijkt de patiënt niet te weten bij wie hij of zij in de stoel ligt en of dit veilig is. Dat kan niet langer. Wij geven al jaren aan dat het van groot belang is voor de veiligheid van de patiënt dat er nu eindelijk duidelijk wordt wie wat mag doen en dat dát in wetgeving wordt vastgelegd.”

En die wetgeving, die lijkt er te komen. Minister Bruins heeft per brief officieel aangegeven dat hij van laser- en IPL-behandelingen ‘voorbehouden handelingen’ gaat maken. Dat wil zeggen dat ze alleen uitgevoerd mogen worden door artsen en huidtherapeuten die daarvoor zijn opgeleid en bevoegd. “Dat geeft voor iedereen veel duidelijkheid en rust,” aldus Sabine Uitslag.

Een medisch vak

Tijdens het bedrijfsbezoek bij Anouk te Molder en Michelle Janssen van Laserkliniek Zwolle kregen zij de kans en mogelijkheid te laten zien hoe zij hun vak vol verve uitoefenen en op welke wijze patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg worden geborgd.

“De gedachte bij veel mensen is, dat wij als huidtherapeuten ons vooral richten op de cosmetische kant,” zegt Anouk. “Door dit bezoek hebben wij de politiek laten zien dat het vak van huidtherapeut een medisch vak is. En dat samenwerking tussen medisch specialisten maakt, dat de zorg in kwaliteit verbetert. Wat ons betreft zeer waardevol om dat te laten zien.”

Naast een rondleiding door de kliniek, uitleg over de werkwijze en het bijwonen van een behandeling, namen beide beleidsmedewerkers zelf plaats in de behandelstoel. Wat de NVH betreft zijn Anouk en Michelle en dus Laserkliniek Zwolle, een voorbeeld voor velen.

Met verve

Sabine Uitslag: “Zij leggen de lat hoog als het gaat om het veilig uitvoeren van hun behandelingen. Maar bovenal, leggen zij die lat hoog als het gaat om de zorg voor hun patiënten.  En dat hebben ze laten zien. Ze hebben met verve hun beroep neergezet en daarmee een flinke bijdrage geleverd aan de juiste beeldvorming én beleidsvorming. Daar ben ik van overtuigd.”

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport op werkbezoek bij Laserkliniek Zwolle
‍Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport op werkbezoek bij Laserkliniek Zwolle

We houden het graag laagdrempelig.

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend.

Uw gratis Consult

Vraagt u hier aan

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Wij respecteren uw privacy
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.