MAIL
BEHANDELINGENHUIDAANDOENINGEN
CONTACTTARIEVEN

De verschillende oorzaken uitgelicht

Storende haargroei?

Overmatige haargroei op plekken waar je het liever niet wil hebben, komt vaker voor dan je denkt. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier flink gebukt onder gaan.

Bij vrouwen komt dit voor op met name het gezicht, de armen, benen, buik en/of tepels (wanneer het op al deze plekken flink aanwezig is dan spreken we over hirsutisme). Bij mannen gaat het om overtollige haargroei op schouders, borsten rug. Gezichtshaar scoort bijna altijd een 9 of 10 qua lastscore in dagelijks leven. De huidtherapeuten bij Laserkliniek vragen naar de lastscore omdat deze na laserontharing drastisch afneemt. Logisch ook, van dagelijks scheren,epileren of harsen naar 1 keer per maand laseren is toch wel een hele vooruitgang. Om deze reden leggen de huidtherapeuten in deze editie alles uit over de verschillende aandoeningen m.b.t. overbeharing en hoe je deze ongewenste haargroei gemakkelijk kan bestrijden met lasertherapie of wel laserontharing.

 

De verschillende aandoeningen met overbeharing

Voordat we overgaan tot de verschillende aandoeningen die overbeharing met zich meebrengen eerst een stukje achtergrondinformatie over hoe overbeharing ontstaat. Over beharing is vaak erfelijk. Zit er overbeharing in uw familie? Best kans dat het zich dan na de puberteit openbaart. Onze hormonen kunnen ook de boosdoener zijn. Onze mannelijke hormonen testosteron en androgeen spelen daarbij een belangrijke rol.

Hirsutisme is een aandoening waarbij deze hormonen zorgen voor overbeharing. Bij een klein deel van de vrouwen is er dan sprake van een verhoogd testosterongehalte in het bloed. Bij bepaalde aandoeningen kan de huisarts of medisch specialist anti-androgenen en/of een anticonceptiepil voorschrijven om de klachten van overbeharing te verminderen. Daarnaast kan laser worden ingezet waarbij de oplossing ligt in het permanent verwijderen van haren. Ook kan het zijn dat je gewoon ‘pech’ hebt en dat de oorzaak helemaal niet ligt bij een ziektebeeld maar dat er sprake is van flinke beharing. Wellicht ook bij meerdere familieleden.

Daarnaast is overbeharing ook nog eens sterk rasgebonden. Zo hebben de Noord-Europese vrouwen met een lichte huid minder opvallende lichaamsbeharing dan vrouwen uit het Middellandse zeegebied. Oosterse vrouwen epileren of touwen soms wekelijks hun haren en zijn gevoelig voor dunne haartjes over het gehele gezicht. In deze editie besteden we aandacht aan de verschillende vormen van overbeharing door bepaalde aandoeningen die we bij Laserkliniek Zwolle laseren:

Hypertrichose

Bij hypertrichose spreken we van een geringe mate van overbeharing wat binnen het normale beharingspatroon valt. Het komt voor op een willekeurig lichaamsgebieden de toename van het haar is meer dan verwacht op grond van leeftijd en geslacht.

Hirsutisme

Hirsutisme is een vorm van overharing bij vrouwen op plaatsen waar bij de meeste vrouwen geen haargroei aanwezig is, zoals op het gezicht (kin-‘baard’zone), borst, rug en buik. We noemen dit een mannelijk beharingspatroon.

Verhoogde gevoeligheid voor mannelijke hormonen in het bloed

Sommige vrouwen met de hierboven beschreven aandoening hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgeen en/of testosteron waarbij deze overproductie plaats vindt in de bijnierschors of de eierstokken. In de eierstokken een vaker voorkomend probleem aanwezig dan in de bijnierschors. PCOS bijvoorbeeld, waarbij cysten op de eierstokken groeien is een bekend voorbeeld. Veel vaker zijn de haartjes trouwens overgevoelig voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen. Dus een normale testosteronspiegel kan toch overbeharing veroorzaken.

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)

Een relatief veel voorkomende oorzaak is het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS), waarbij de menstruatie ook onregelmatig is. Daarnaast komen overbeharing, acne en huidklachten voor. Overgewicht en aanleg zijn bekende oorzaken van PCOS.

Medicijnen die overbeharing veroorzaken

Er zijn ook medicijnen die overbeharing kunnen veroorzaken. Denk aan het veelvuldig gebruik van corticosteroïden crème’s. Denk ook aan hormoonpreparaten die vrouwen gebruiken inde menopauze. Wel is het zo dat bij elke vrouw in de menopauze de gezichtsbeharing geleidelijk kan toenemen. Spierversterkende pillen kunnen ook voor overbeharing zorgen. Cyclosporine na een orgaantransplantatie geeft als levenslange bijwerking overbeharing. En hormonen die toegediend worden bij fertilitieitstrajecten.

Hidradenitis Suppurativa

Hidradenitis Suppurativa is een chronische huidziekte die zich kenmerkt door de steeds terugkerende ontstekingen van de haarzakjes. Vaak in lichaamsplooien zoals oksels en liezen of onder de borsten. Het kan ook elders op het lichaam voorkomen, evenals in het gezicht. Ontstekingen die in eerste instantie op acne lijken zijn toch wat groter en dieper en kunnen zelfs openbarsten waarbij er veel talg en pus vrijkomt. Het wordt ook wel acne inversa genoemd. De zweetklieren en andere structuren van de huid kunnen ook ontsteken. De gemiddelde periode tot de uiteindelijke diagnose is 7 jaar. Deze aandoening brengt een hoge lastscore met zich mee en belemmering in sociale leven speelt vaak een grote rol.

Sinus pilonidalis

Een haarnestcyste tussen de billen, soms een solitaire ontsteking maar vaak ook met meerdere gaatjes (uitvoergangen) in de huid. Een warme zwelling en pijn, pus en bloed horen bij de aandoening. Meestal komt er chirurgie aan te pas om de haarnestcyste weg te halen. Ontharen helpt om nieuwe ontstekingen te voorkomen.

 

De sociale gevolgen van overbeharing bij deze aandoeningen kunnen ingrijpend zijn! Laserontharing zorgt voor verlichting en behandelingen kunnen worden vergoed. Ook de begeleiding door de huidtherapeuten is essentieel.

 

Wil je meer weten over laserontharing bijHypertrichose - Hirsutisme - PCOS - Hidradenitis Suppurativa of Sinus Pilonidalis vraag dan naar de mogelijkheden in een gratis en vrijblijvend consult met één van onze deskundige huidtherapeuten

We houden het graag laagdrempelig.

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend.

Uw gratis Consult

Vraagt u hier aan

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Wij respecteren uw privacy
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.