Overbeharing kan ook als storend worden ervaren. Vaak is het proces van haargroei verstoord, waardoor mensen overgaan tot het weghalen van deze beharing.
Overbeharing kan te maken hebben met een hormonale schommeling en kan ontstaan onder invloed van androgenen (mannelijke hormonen). Soms is een overbeharing erfelijk bepaald of rasgebonden. Het komt veel voor bij zowel mannen als vrouwen.
Bij ongewenst haar is er sprake van een toename van haar op een willekeurige locatie op het lichaam of in het gezicht. Je herkent het aan bijvoorbeeld korte en lichte haartjes die ineens langer en dikker worden. Dit heeft te maken met de haargroeicycli. Ongewenste haargroei kan een belemmering geven in het zelfvertrouwen.
Hypertrichose: een overmatige haargroei op plaatsen waar al van nature enige haargroei is. Er kunnen meer haartjes verschijnen in het gezicht of op het lichaam. Haargroei kan op allerlei plekken ontstaan. Ook kunnen haren langer worden en in aantallen toenemen. Hypertrichose komt bij zowel mannen als vrouwen voor en kan al in de puberteit optreden.
Hirsutisme: een vorm van overbeharing bij vrouwen met een typisch mannelijk patroon. Het komt vaker voor dan wordt gedacht. Er groeien donkere en/of lichte, stugge haren in het gezicht op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen haargroei ontwikkelen. Een toename van haargroei verschijnt dan op plekken waar vrouwen veelal donshaar hebben, zoals de bovenlip, kin, hals, wangen, rond de tepelhof, borst, rug, buik, billen en/of liezen. Ook op de armen en benen kan de haargroei meer zijn dan bij hypertrichose.
Hypertrichose en hirsutisme gaan niet vanzelf over. Er zijn meerdere behandeltechnieken die ongewenst haar kunnen verminderen.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om deze huidaandoening te laten behandelen? Vraag naar de mogelijkheden in een gratis consult klik hier
Een consult voor
Overbeharing