Er zijn studies bekend die de kwaliteit van leven meten bij mensen met pigmentvlekken. Dit kan ernstig verstoord raken door bijvoorbeeld schaamte. De meeste pigmentvlekken zijn goedaardig maar pigmentvlekken kunnen ook kwaadaardig zijn. Ook bestaan er aangeboren pigmentsoorten. Over het algemeen geven pigmentvlekken geen jeuk of klachten.
We onderscheiden 2 soorten:
- Hyperpigmentatie: er is sprake van een teveel aan pigment in de huid. Vaak ontstaat hyperpigmentatie door een overproductie aan melanine (het pigment in onze huid). Deze overproductie kan door verschillende oorzaken ontstaan. Oorzaken kunnen o.a. zijn: blootstelling aan de zon, hormonale invloeden, huidbeschadiging, leeftijd, genetische factoren of een ontsteking.
- Hypopigmentatie: er is sprake van verminderd pigment en in sommige gevallen zelfs depigmentatie waarbij het pigment volledig verdwenen is. Hypopigmentatie kan door verschillende oorzaken ontstaan. Oorzaken kunnen o.a. zijn: een trauma van de huid, na een infectieziekte/ ontsteking (eczeem, acne, psoriasis) en zonbeschadiging. Genetische factoren kunnen ook een rol spelen.
Hoe ziet een pigmentvlek er uit?
Pigmentvlekken variëren van kleur. Ze kunnen licht schilferig zijn en wit van kleur of ze kunnen lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw zijn. Er zijn tal van verschillende pigmentstoornissen.
Welke vormen van pigmentvlekken bestaan er?
Hyperpigmentatie (te veel pigment):
- Ouderdomsvlekjes/levervlekjes (bruine vlekjes op handen, decolleté in het gezicht)
- Lentigo solaris (bruine vlekjes door zonbeschadiging)
- PIH (post inflammatoire hyperpigmentatie): goedaardige rode tot bruine verkleuring op de huid op plaatsen waar een ontsteking heeft gezeten. We zien dit vaak in de kliniek bij de donkere huid op plaatsen waar ontstekingen door bv acne hebben gezeten.
- Melasma (zwangerschapsmasker)
- Sproeten
- Goedaardige moedervlekjes
Hypopigmentatie (te weinig pigment):
- Vitiligo
- Gedepigmenteerde moedervlek
- Andere storende lichte vlekken
Twijfel over uw pigmentvlek?
Raadpleeg een huidtherapeut, huisarts of dermatoloog!